Ana içeriğe atla

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Kariyer Planlama ve İnsan Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Kariyer Planlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük emaye üreticisi olan Akcoat’ın insan kaynakları direktörü Hande Atalay, konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte öğrencilere önemli kariyer tavsiyelerinde bulundu.

“Profesyonellerle temas kurun”

Kariyer planlamasının öğrencilik yıllarından itibaren başlatılması gereken bir süreç olduğuna vurgu yapan Hande Atalay, “Karşınıza çıkan staj imkanlarını mutlaka değerlendirin. Stajda elde edeceğiniz tecrübeler iş hayatına atıldığınızda size olumlu katkılar sağlayacaktır. Ayrıca alanınızla ilgili profesyonellerle temas kurmanız ve onların tecrübelerinden, bakış açılarından faydalanmanızı sağlayacaktır.” dedi.

Sosyal medya kullanımında da kariyer odaklı bir bakış açısı geliştirmenin şart olduğuna dikkat çeken Atalay,  “Profesyonellerle temas kurmanın bir başka önemli yolu ise LinkedIn profili oluşturmaktan geçiyor. Bu ağda takip ettiğiniz profesyonellerin yorumları, dahil oldukları tartışmalar ufkunuzu açacak ve ileride belki de bir mülakatta kullanabileceğiniz ifadeleri size katacaktır.” dedi.

“Yabancı dil olmadan olmaz”

Çalışma hayatında rekabetin her geçen gün arttığına vurgu yapan Atalay, “Artık küresel firmalar var. Ve bu firmalar birbirinden farklı ülkelerde, birbirinden farklı dilleri konuşan insanlarla çalışıyorlar. Bu sebeple yabancı dil bilmek şart. Artık işgücü piyasasında İngilizce’nin yanında bir başka dili daha biliyor olmak aranan bir özellik haline geldi. Bu sebeple Erasmus, Work and Travel, yabancı dil kursları gibi imkanları kullanın ve dil problemini ortadan kaldırın” dedi.

“CV’nizi Kirletmeyin”

Öğrencilerden gelen “CV hazırlarken nelere dikkat etmemiz gerekli?” sorusuna yanıt veren Atalay, “CV’nizi kirletmeyin” değerlendirmesinde bulundu ve bu ifadesini “CV’nizde gerçekten sizi yansıtan, sizi farklı kılan özelliklerinize, emek harcadığınız çalışmalarınıza yer vermelisiniz. Size ait olmayan, gerçeklikten uzak bilgilerden kaçının.” cümlesiyle açıkladı.

Atalay ayrıca CV’lerde hobilere yer vermenin de önemli olduğuna dikkat çekti ve “CV hazırlarken gerçekten zaman ayırarak gerçekleştirdiğiniz hobiniz varsa bu hobinize yer verin, bu sizleri değerlendirecek olanlara kendinizi ne kadar geliştirmek istediğinizi ya da zamanınızı nasıl yönettiğinizi gösterir.” dedi.

Mülakatlarda nelere dikkat edilmeli?

Öğrencilerin mülakat sürecine ilişkin sorularını da yanıtlayan Atalay, “Mülakata girmeden önce başvuruda bulunduğunu firmayı detaylı şekilde araştırın, bilgi sahibi olun. Firma hakkında elde ettiğiniz bilgiler mülakatı daha rahat geçirmenizi sağlayabilir” dedi. Yetkinlik bazlı mülakatlar yapıldığının altını çizen Atalay, “Planlayabime, organize edebilme, zaman yönetimi, çatışma yönetimi, stres yönetimi gibi başlıkları değerlendiren mülakatlar yapılıyor. Bu sebeple kendinizi bu konularda da geliştirmeniz gerekli” dedi.

Etkinlik sonunda Kariyer Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Seda Gökdemir Ekici ile Müdür Yardımcısı Ayşe Güneş Uyar tarafından Hande Atalay’a teşekkür belgesi ile çiçek takdim edildi.

Resimler